Guziorek 100 lat, wszystkiego naj i bezawaryjności
pęknięta szyba przednia w O1
Zwiń
X
-
pęknięta szyba przednia w O1
witam,
zauważyłem dzis jadąc do pracy pęnknięcie na szybie przedniej,
"rysa" ma około 10cm i znajduje sie około kilkanaście cm od narożnika od starony kierowcy na dole/ biegnie spod uszczelki.
ZDZIWIŁ MNIE FAKT,ŻE PĘKNIĘCIE JEST OD WEWNĄTRZ, na zewnatrz szyba jest gładka, nie widac też "punkowego pęknięcia" np po uderzeniu kamienia.
dodam że samochód psiadam od grudnia 2009 i jestem jedynym właścicielem.
jaka może byc przyczyna takiego peknięcia????
nie wiem czy udac sie najpierw do serwisu czy ubezpieczalni?
/na razie nie jestem w stanie zamieścić zdjęcia poniewaz jestem w robocie/
dziękuje za pomoc,
pozdrawiam.
-
-
Gość
i podobno tak wlasnie bywa, we fabi znjomego strzelila tylna szyba w maczek. prawdopodobnie ma to zwiazek z roznicami temp, ale mysle ze raczej nie lales ciepla woda na szyby :wink:
a auto w garazu trzymasz?!
Komentarz
-
friday the 13th, tez mialem przygody z moja szybaaa najpierw dwa odpryski z kamyków ktore dalo sie naprawic<zakleic> ale miesiac temu to poszalalem poprzez zdenerwowanie jakie mnei dopadlo rozmawiajac z dziewczyna przez telefon poprostu odruchowo rzucilem telefonem i pech chcial ze od razu pojawil mi sie pająk wielkosci dloni z ktorym jezdzilem chyba ponad tydzien coraz bardziej pekalo i wymienilem szybe ktora wyniosla mnie 350zł+100wklajenia)http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=32490
Bleee Bleee Bleee
Komentarz
-
-
friday the 13th, U mnie w starej O1 przed liftem szyba poleciała 3 miesiące po zakupie, a kolejna po 7 latach. Pękły tak same z siebie, raz na dole raz na górze w rogach.
W obecnej po lifcie po 5,5 latach odpukać jeszcze nie.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez friday the 13th"rysa" ma około 10cm
friday the 13th pomimo, że mam Golfa IV to powiem Ci, że jest to przypadłość w Octavii I, Golfie IV, Leonie itp..
Pęknięciu szyby winne są naprężenia budy na nierównościach.
Jak masz gwarancję to jedź do ASO, jeśli nie masz, a masz to jedź do ubezpieczyciela..
A żeby uniknąć pęknięć proponuję założyć rozpórkę kielichów, która usztywni budę :-)
Dokładnie takie samo pęknięcie miałem miesiąc temu, szybę mam już nową, a rozpórkę planuję założyć jak się trochę ociepli, bo obecne temperatury nie sprzyjają takim zabawom :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez friday the 13thw sumie to Swietą spędziłem na wsi a tam na asfalcie dużo lodu- miejscami było bardzo nierówno.... także by sie zgadzało :?
Ja codziennie jadąc do roboty mam istny tor przeszkód, więc moje pęknięcie "wypracowałem" sobie pewnie przez kilka miesięcy..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filipTmoti86, gdzie kupowałeś szybę?
Jeśli tak i może być zamiennik to polecam kolesi na Górczewskiej vis a vis Auchan'a.
W MK4 350zł szyba + 120zł wymiana (szyba zielonkawa z szarym pasem u góry Saint-Gobain Sekurit - czyli taka, jaką miałem w oryginale, tyle, że bez znaczka VW)..
Komentarz
-
-
filipT, autko mam z 2000 na szybie bylo oznaczenie 0,szyba kupiona rocznikowo 2010 i na szybie nowej tez oznaczenie jest 0)
szybe kupowalem i wymienialem u mnie w miescie gosc prowadzi zaklad specjalizujacy sie w tej dziedziniee)http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=32490
Bleee Bleee Bleee
Komentarz
-
-
juz nie dramatyzujmy z tymi fotkami, byle mechanik sprawdzi czy byla walona w przod. Ja mam wymieniona i przednia (kamien) i tylna szybe (sama poszla w drobny mak w nocy w garazu) i mozna sprawdzac do usr... smierci, ani w tyl ani w przod nie byla walona
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
Komentarz